• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Ren jij weleens op zaterdag door de winkelstraat om nog hals over kop een leuke outfit voor ‘s avonds te scoren ? Dit overkomt je niet op zaterdag 22 september, want dan is er 050&Mode en shop je lekker door tot soms wel 20.00 uur. Bijna 150 modewinkels zijn die dag extra lang open. Ze heten jou op een extra gastvrije manier welkom en organiseren leuke activiteiten. Nieuwsgierig naar wat de winkels voor je in petto hebben? Houd dan zaterdag 22 september vrij in je agenda en kom shoppen.

050&Mode staat dit jaar in het teken van Avant-garde. Wat is Avant-garde? 

Avant-garde is een intellectuele, artistieke en culturele beweging die wordt gekenmerkt door een experimentele, radicale en onorthodoxe benadering. Het woord is afgeleid van het Frans en betekent voorhoede. 
De term 'Avant-garde' wordt meestal gebruikt om innovatieve bewegingen of de mensen die ze maken, te beschrijven.
De Avant-garde beweging bestaat voornamelijk uit kunstenaars, ontwerpers, muzikanten, schrijvers en zelfs denkers die tegen culturele waarden van de mainstream zijn. Ze worden beschouwd als 'hun tijd ver vooruit.'
Avant-garde is belangrijk omdat het is gebaseerd op constante innovatie, risico's neemt en vooruit denkt. Echte vooruitgang kan alleen worden geboekt door risico's te nemen en wie vooruit wil, moet bereid zijn te kunnen mislukken. Enkele van de belangrijkste artistieke en culturele prestaties zijn gemaakt door middel van Avant-garde. Het afwijzen van de gemeenschappelijke mentaliteit en het koesteren van originaliteit heeft degenen die vrij zijn in gedachten, in staat gesteld de toekomst vorm te geven. Innovatie is de sleutel tot succes.
Een paar van de meest vooraanstaande Avant-garde beeldende kunstenaars zijn Pablo Picasso, Henri Matisse, Constantin Brâncuşi, Andy Warhol en Jackson Pollock. Avant- gardistische mode ontwerpers zijn onder andere Pierre Cardin, Simon Porte Jacquemus, Rei Kawakubo en Graciela Huam.


Op deze site vind je een overzicht van alle deelnemende winkels en alle informatie over het programma met o.a. Stijlpunten, modeshows, de Blogger Closet Sale, de vintagemarkt Klein Berlijn (op zondag) en het randprogramma.

 

Totstandkoming

050&Mode is een initiatief van de Groninger City Club (GCC) en komt tot stand in samenwerking met gemeente Groningen, Marketing Groningen en met financiële steun van Het Fonds en de gemeente Groningen.