• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

 Wij halen het MAXIMAle uit hergebruik van kleding.

WIE ZIJN WIJ?

Kledingbank Maxima Stad is onderdeel van een particulier initiatief dat Provincie breed is opgezet. MAXIMA Stad ondersteunt mensen die onder het bestaansminimum leven en gebruik moeten maken van de Voedselbank.  Hun aantal groeit nog steeds ondanks het feit dat het beter gaat met de economie.

1 op de 5 kinderen in de stad Groningen leeft in armoede. Als er niet eens geld is, voor eten, is goede en mooie kleding kopen nog slechts een droom. Dat doet wat met je en daar doen wij wat aan. Door een mooie collectie kleding gratis aan te bieden, vaak nieuw of zeer weinig gedragen en vooral kwalitatief goed en mooi. Dat het hard nodig is bewijzen de cijfers: in 2018 hebben wij in totaal meer dan 20.000 kledingstukken gratis meegegeven aan mannen, vrouwen en kinderen. Jurken, broeken, T shirts, truien, ondergoed, sokken, schoenen, warme jassen. We geven kleding weg, dat klopt, maar nog meer geven we waardigheid terug. Dat is onze drive en onze missie.

Daarnaast werken wij mee aan het verduurzamen van kleding. In onze winkel hangt een collectie nieuwe of bijna nieuwe kleding. We sorteren daar streng op. We krijgen de kleding van particulieren maar ook van winkels die de kleding uit de collectie halen. Soms zit die zelfs nog in de verpakking. In de toekomst willen we ons nog meer gaan richten op de fast fashion ketens die hun collectie zelfs om de zes weken wisselen. Wat wij niet in de winkel kunnen gebruiken laten wij ophalen door een kleding recycling bedrijf. (zie onder)

 

HOE WERKT HET?

Klanten van de voedselbank kunnen twee keer per jaar bij MAXIMA gratis 10 stuks kleding ophalen. Voor zichzelf en ook voor de andere leden van het gezin. Iedereen uit een gezin heeft dus recht op die 10 stuks kleding per persoon, een moeder maar ook haar partner en haar kinderen. We hebben een zomer- en een wintercollectie. Hoe nodig het is bewees wel onze recente opening van het winterseizoen begin september: op de eerste dag kwamen er al 160 klanten.

Daarnaast is Maxima ook een plek waar mensen zich kunnen laten informeren over allerlei voor hen relevante regelingen en activiteiten. Een plek waar zij andere mensen kunnen ontmoeten, hun verhaal kwijt kunnen, ervaringen kunnen delen. Middenin de winkel staat een uitnodigende tafel waar tijd en ruimte is voor een kopje thee, koffie of limonade voor de kinderen. Zij hebben bovendien hun eigen speeltafel.  

 

HOE DOEN WE DAT?

Om te beginnen hebben wij een echte winkel die er mooi uitziet met hardhouten kasten, een apart baby en kindergedeelte, paskamers en mooie etalages. Wij willen onze klanten het gevoel geven dat zij komen winkelen in plaats van iets gratis ophalen. Ook dat heeft met zelfrespect en waardigheid te maken. Aan de ‘achterkant’ van Maxima wordt hard gewerkt aan het bevoorraden van de collectie. Twee keer per jaar (zomer en winter) wordt de winkel heringericht en in het magazijn worden de voorraden gesorteerd en indien nodig opgeslagen voor het volgende seizoen. In de winkel hangt een mix van nieuwe kleding, aangeboden door bedrijven of ingekocht van donaties, en van ingebrachte kleding door particulieren, vaak van goede merken.  

Alleen kleding in uitstekende staat wordt geaccepteerd. De kleding die wordt afgekeurd wordt apart gehouden en aan een kleding recycling bedrijf meegegeven tegen een vergoeding. Dat geld wordt weer gebruikt voor het aankopen van nieuwe kleding zoals handschoenen, wintermutsen, etc.  

Dit kan natuurlijk allemaal niet als er geen helpende handen zijn:  MAXIMA wordt volledig gerund door vrijwilligers, 20 in totaal en een zeshoofdig onbezoldigd bestuur. Verder werken er twee bedrijfsleiders vanuit een Participatiebaan.  

 

MET WIE DOEN WE DAT?

Onder andere met u als particulier. Hebt u kleding en schoenen in de kast die u niet meer gebruikt en wilt u mensen ondersteunen die weinig te besteden hebben dan houden wij ons van harte aanbevolen. Dit geldt zeker ook voor de kledingketens en –winkels. Wij zijn erg blij met restpartijen en u bent altijd van harte welkom om eens te overleggen of daarover op structurele basis afspraken gemaakt kunnen worden.

 

SUSTAINABILITY

U helpt overigens niet alleen onze doelgroep maar ook het milieu. Kledingindustrie is één van de grootste vervuilers en put de aarde uit qua  grondstoffen zoals water. Er is niet alleen veel water nodig voor het productieproces er wordt ook veel water verontreinigd tijdens dat proces. Alle reden om bewust om te gaan met aankoop en hergebruik van kleding.

 

WILT U DONEREN?

Ook daar zijn we altijd heel blij mee omdat we er kleding voor kunnen kopen die we niet in voldoende mate gratis krijgen, zoals bijvoorbeeld kinderondergoed en herenjassen. MAXIMA heeft een ANBI-status. Dat houdt in dat uw gift, op welke wijze dan ook, fiscaal aftrekbaar is.

 

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer  06-38 18 86 25 of onderstaand e-mailadres: groningenstad@kledingbankmaxima.nl

Kledingbank MAXIMA staat zaterdag 28 september op de Grote Markt met een info-stand. Kom vooral langs!